Četrti dan: pasja vročina, pasji park

Hemingway je imel hemoroide, zato je težko dolgo sedel in znano je, da je večino svojih romanov (ki niso ravno najkrajši) napisal stoje. Za pisalni stroj so mu naredili polico, ob kateri je stal in tipkal. Bil je tudi precej nad normalno težo in tako tipkanje je pravo garanje. Skusila na lastni koži. Tri večere sem stala ob komodi, na kateri je prenosnik in pisala. Tudi jaz sem nad normalno težo in prav žal mi je Hemingwaya, kajti jaz se lahko kadarkoli usedem in zavzamem standardno pozo, on tega ni mogel. Od stanja bolijo pete. Zelo. In tudi zoprno.

In tako je bilo danes opoldan, ko je pripekalo, kot da smo v Gani pri Ladotovi mami Barbari, polnih 34 stopinj na jasnem nebu in brez sence, pa smo se mi trije – Miha, vnuk Ben in jaz –  napotili na sprehod po mestnem parku v Redmondu, to je kraj (z lastnim županom) vzhodno od Seattla, kjer ima sicer Miha službo. Park je razdeljen na predel za sprehode, igrišča za otroke, na predel za opazovanje ptic  s pojasnjevalnimi tablami, kaj lahko vidiš, in na velik predel, ki je odprt za pasje radosti. Če bi primerjala, prostora imajo toliko, kot  ves ljubljanski Tivoli. Ta park pasjih radosti se začne ali pa konča s pralnico za pse.

Za nekaj dolarjev si tam lahko sam opereš psa. Menda stojijo v vrsti, opoldan seveda  ni bilo veliko ne ljudi ne psov, ampak nekaj se jih je pa našlo, ki so po koncu sprehoda očedili  zadovoljnega psa.Travniki za dirkanje, poti za lastnike, ki jih kličejo k sebi, potok z obilico vode, urejen tolmun s stopnicami, čez katere labradorci in in drugi vodoljubni psi skačejo za žogico … Veliko jezero v bližini je obraslo z gostim trsjem, med in nad katerim  vodi lesen mostovž dolg kak kilometer, z njega vidiš  na jezero, gliser in osmerec, na lokvanje, odseve sonca in trepetajočo vročino … Miha je za sprehod po mestu in parku obul tiste čudne copate za tek, ki imajo prste.

Od doma do Redmonda je vsaj 15 kilometrov, ki jih včasih preteče, namesto da bi se peljal. Obleko ima v nahrbtniku, je rekel, čevlje pa navadno kar obdrži tudi med službo. Tiste s prsti namreč. Je za noge bolj zdravo, bolj te sili k pravilni hoji.

Najslabše je, če stopiš najprej na peto, je rekel. In ob tem se mi moje pete smilijo, ker me bolijo (od nočnega postavanja ob predalniku) pri hoji. Poskusim hoditi tako kot on: na srednji del podplata, potem na prste in tako rekoč skoraj nič na peto. Vse to je popisano, to je res, sem tudi sama prebrala in kar hitro tudi pozabila, v tisti knjigi, ki je prevedena izšla tudi pri nas (Rojeni za tek). Utrujajoča hoja, a neboleča, mogoče se pa privadim. Je Hemingway stal na prstih, ko je pisal? Kako pozabimo, ko odraščamo, na gibe in gibanje, kakršno nam je dano ob rojstvu. Se v resnici spridimo zaradi vožnje in hoje v dobrih, mehkih obuvalih. Pozabimo, kako bi bilo treba, samo zato, ker nas nihče ne opozori.

Tako tudi pri prehrani. V Ameriki je zdaj najmodernejša pravilna in zdrava prehrana imenovana paleo. Paleolitik. Hrana, kakšno so jedli ljudje v tistem času. Ko so samo lovili in nabirali, niso pa sadili in kmetovali. Predvsem: niso poznali hrane, polne škroba. Paleo je prehrana, ki ne pozna škroba in seveda tudi sladkorja. Knjige o paleo prehrani so izrinile Montignanca in druge diete. Med recepti ne manjkajo posladki, ki uporabljajo naravno sladkobo sadja, namesto žitne moke pa najdeš kokosovo ali mandljevo moko. Naravne, neobdelane maščobe. Dieta, na podlagi katere izginja salo, če si dovolj vztrajen, seveda in se držiš navodil.

Dieta, ki ni za revne. Revni jedo veliko moke, riža in polente. Bogati pa paleo: meso in zelenjavo. Pretiravam, vem, a bistvo je tu nekje.

Jutri napovedujejo 36 stopinj. Potem se bo ohladilo. Torej preživimo jutri v senci in se posvetimo drug drugemu, pogovorom, igram in še čemu.

Prosto po Marku Švabiču: čreva bomo vlekli dalje

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Piroman

Cilj: ultra trail

fojnica revisited

A fine WordPress.com site

Avanturizem all inclusive?

The greatest WordPress.com site in all the land!

Enejev prostor

Blog z Vsebino

DAMIJAN blog

O ekonomiji in ostalem

::: IN MEDIA RES :::

Quis custodiet ipsos custodes?

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: